Nødreparasjoner:
GPS-Posisjon: N 66°44,9' - Ø 13°32,4'
Nødreparasjoner:
06. des 2018

Slik fisker du juletorsk

Har du planer om å spise torsk i julen? Vi gir deg de beste tipsene fra en erfaren hobbyfisker slik at du selv kan hale i land en juletorsk av beste kvalitet.
Bilde%20artikkel
Fredrik Axelsen (60) fra Flekkerøya utenfor Kristiansand har vært en ivrig hobbyfisker så lenge han kan huske. Med egen fiskebåt og brygge er han ute på havet så ofte han kan. Fredrik har dermed fått rykte på seg som en svært erfaren fisker av juletorsk.
 
- Alle som vil kan fiske torsk, forteller han engasjert.
 
- Og nå i desember ligger forholdene spesielt godt til rette for å få god fangst nærme land, fortsetter han.
 
Dette er hans beste tips til juletorsk-fisket.
 
Størst fangst fra garnfiske
 
I valget mellom garnfiske, stangfiske eller pilking anbefaler Fredrik garnfiske.
 
- Det er selvfølgelig mulig å ta torsken med stang fra land eller med pilking i båt. Men jeg anbefaler bruk av garn, og aller helst et såkalt «toggegarn». Da kan man gjerne få 20-30 kg fisk i slengen og dermed en solid fangst.
 
- Men du må ikke sette garn i dårlig vær! Da får du bare tang og lort. Skal du fiske med garn må du kun gå ut i fint og rolig vær, understreker han.
 
Han anbefaler at man bør sette garnet på rundt 10 meters dyp – maksimalt 15, og så nærme land som mulig.
 
- Torsken liker seg nærme land på denne årstiden, nå som det fremdeles er varmt i vannet. Da trekker den inn i bukter og på grunt vann for å spise «børstemakk», altså sandkrabber. Det er også viktig at man setter garnet på ettermiddagen, og trekker det tidlig om morgenen dagen etter. Vi vil ikke at fisken skal dø i garnet. Det kan gå utover kvaliteten, formaner han.
 
Flytedress gir best beskyttelse
 
At man bør minnes på at det er viktig å kle seg godt i desember burde kanskje ikke være nødvendig. Fredrik er likevel klar på at riktig og god bekledning er viktig når man skal ut på havet.
 
- Det er alltid kaldt på havet i desember, og man må kle seg godt for ikke å fryse. Selv om jeg er i aktivitet og har varme i styrhuset bruker jeg for eksempel alltid varmedress. Jeg har hatt med meg mange på tur i båten som har fryst mye, og det er ikke noe særlig.
 
- I tillegg har du også flytedresser, som er varmedresser med flyteegenskaper. Disse anbefaler jeg også, spesielt med tanke på sikkerheten, som alltid er viktig på havet. Skulle du falle over bord vil en flytedress gjøre deg godt, forsikrer han.
 
Fredrik anbefaler også gode hansker, slik at jobben med å trekke garnene blir så komfortabel som mulig. Selv med et par solide never som demonstrerer god fysisk kapasitet foretrekker han likevel mekanisk hjelp til hale-jobben.
 
- Jeg bruker kraftblokk til å trekke garnene. Du kan dra garnet med «handemakt» om du vil, spesielt når du ikke fisker så dypt, men kommer du dypere vil jeg anbefale hjelp fra hydraulikk.
 
Hvor finner man så de største fiskene?
 
- Størrelsen på fangsten er helt tilfeldig. Likevel har jeg mine tanker om hvor de største torskene går. Det gjelder å finne de bortgjemte krokene, og er man mye ute og fisker så bør man prøve å lete frem disse gode stedene selv. Her er det bare å prøve seg frem, mener han.
 
Hold fangsten fersk
 
Etter fangst er det svært viktig at fisken oppbevares på en god måte.
 
- Jeg har park ombord i båten, men her kan du også bruke en balje som du fyller med friskt saltvann. Da lever fisken fint frem til du for eksempel putter den i et nett ved bryggekanten. Men den trives jo ikke noe særlig hvis den over tid blir holdt i stengsel. Den kan bli stresset og slitt, og det går spesielt ut over de største eksemplarene.
 
Fredrik anbefaler derfor at man tilbereder eller fryser fisken så raskt som mulig.
 
- Det beste er å kutte den i skiver mens den lever den dagen du skal spise den. Oppbevaring i frys fungerer også bra, det vil jeg faktisk si er bedre enn å la den svømme i oppbevaringsnett ved brygga.
 
Han har også et annet kvalitetstips på lur.
 
- Det er mulig det er jeg som er fin på det, men jeg koker aldri fisk som har vært død i garnet eller som tas opp død fra havet. Da mister den kvalitet. Hvis jeg går i butikken og ser fersk fisk som har blitt rød i kantene vet jeg at den ikke er tatt opp levende fra havet. Torsken skal være hvit.
 
Han understreker at det rent fysiologisk ikke er noe i veien med slik fisk, men at koking ikke er den beste tilberedningsmåten. 
 
- Det er absolutt ingenting i veien med den, men slik fisk bør man heller filetere og steike.
 
Som en kuriositet kan Fredrik avsløre at han har sluttet å spise torsk på julaften.
 
- Det var det første jeg sluttet med da jeg giftet meg. Vi har jo fisk en eller to ganger i uka ellers, så da er det andre ting som er mye bedre. Nå har vi ribbe til jul, avslutter han smilende.