Nødreparasjoner:
GPS-Posisjon: N 66°44,9' - Ø 13°32,4'
Nødreparasjoner:
18. feb 2020

Nå er det sesong for fisketeiner - slik får du fangst!

Eksperten deler av sine beste tips til teinefisket.
Oeyvind-Kristoffersen-fiskeekspert_landscape
Når de verste vinterstormene har gitt seg, og dagene blir lenger, er det en fin tid å fiske etter havets delikatesser. Fisketeiner er på mange måter fiskerens skattkiste, hvor du kan få alt fra skalldyr til fisk.
Mange yrkesfiskere vet å verdsette teinefiske, men hva bør fritidsfiskeren tenke på?
 

Fiskeren deler av sin hemmelighet

– Hvilke fiskeplasser bør jeg se etter, hvis jeg vil sette ut teiner?

– Skal du fiske etter brosme, torsk og lange, vil jeg anbefale at du setter teinene på «hard» bunn. Gjerne i overgangen mellom sølebunn og steinrøys, hvor fisken liker seg godt. Teinene brukes på forholdsvis dypt vann, gjerne fra 40 meter og dypere,sier Øyvind Kristoffersen, gründer i OK Marine, som er Norges største leverandør av teiner til både fritids- og yrkesfiskere. Selv er han en entusiastisk hobbyfisker med 37 år bak seg som yrkesfisker.
 
Når sesongen melder sin ankomst, er Kristoffersen alltid snar med å sette ut egne teiner.

   

Av egen erfaring anbefaler han å bruke reker, krabber, fet hvit fisk eller pellets som agn.
En stor fordel ved teiner som redskap er at den kan trekkes når det passer, og når det er vær til det. Teinene kan trekkes daglig, men det gjør ikke noe om de står ute i sjøen i flere dager.

– Været kan være røft på denne tiden av året. Hvordan ville du ha satt teinene ut?

– Selv bruker jeg fisketeiner som jeg setter på lenke, sier Kristoffersen. – Det kan være fornuftig å ha mellom 25 og 30 meter tau mellom teinene. Jeg anbefaler også et rundt fem kilo tungt lodd, som blir liggende et par meter foran den første teinen som er nærmest blåsen. Da unngår du at strøm og dårlig vær ligger og rykker i teinen.
– Fisker du med mange teiner, anbefaler jeg også å ha oppstø til blåse i begge endene av lenken. Da er det enklere for andre fiskere å se hvor redskapene er satt ut. I tillegg har du en ekstra sikkerhet for å finne dem igjen, hvis en av blåsene blir borte.
 
Teiner også gode til krepsefiske

Fisketeiner er også svært effektivt til krepsefiske. Den velsmakende sjøkrepsen finnes langs hele norskekysten opp til Vestfjorden, og har blant sjømatentusiaster blitt et populært alternativ til sin litt større slektning, hummeren.
Krepsen liker seg på fast leirbunn, dypere enn 50 meter, hvor den graver huler eller tuneller i leiren. Et sjøkart som viser bunntype, vil være til god hjelp for den som er på utkikk etter et krepsefelt.

– Har du noen tips til den som vil sette teiner etter kreps?

– Til kreps er fet fisk eller pellets et ypperlig agn. Setter du teiner etter kreps, kan du godt ha litt kortere avstand mellom teinene, mellom 15 og 20 meter, anbefaler Kristoffersen i OK Marine.
 

 
Har du spørsmål om fiskeredskaper og ønsker flere tips, kan du ta kontakt med OK Marine på e-post info@okmarine.no eller telefon 38 61 05 30.

Da gjenstår det kun å si: Skitt fiske!